zaterdag, maart 26, 2011

Woensdag met Cristien op pad geweest!!
het was heerlijk weer, we zijn met de auto richting Drentse Aa gereden, daar heb ik de foto's van de Canadese Ganzen gemaakt, die elkaar wel lief vonden geloof ik


Daarna zijn we weer gaan rijden richting het Paterswoldse meer, daar gezellig op een bankje thee gedronken. In de verte zagen we een molen en besloten na de thee daar heen te gaan om te kijken of er nog vogels waren. En ja hoor in een weiland vlakbij zagen we een ooievaarsnest!! De ooievaar lagen in het nest, dus nauwelijks zichtbaar,  dus besloten we eerst een plekje voor de auto te vinden en  naar de molen te lopen.
Op weg naar de molen zagen we een Fuut die druk aan het vissen was!!

Na de Fuut doorgelopen om de molen te fotograferen!! Het was heerlijk weer, even nog op een bankje gezeten. Heel veel mensen om en bij het meer, echt een volle lente-dag!! (Had eigenlijk even moeten kijken wat de naam van de molen was, maar misschien weet Cristien dat en plaatst zij er ook nog eens foto's van!!)


Teruggewandeld naar de auto en stukje teruggereden om te kijken of de Ooievaars hun slaapje uit hadden.
Mazzel, ze stonden allebei en waren druk aan het poetsen, dus weer de auto weggezet en teruggelopen en even een heerlijke foto-shoot gehad met de fam. ooievaar!!.
We hebben genoten van het mooie lente weer en het fotograferen, leuk om met een mede hobbyist op pad te gaan, dus wat mij betreft weer voor herhaling vatbaar....

Krijg via skype de naam van de molen door van Cristien, hij heet De Helper onderstaand wat info:

In 1863 is deze molen gebouwd door molenmaker P. Medendorp te Zuidlaren. Het waterschap Helpman, opgericht 1862, was eigenaar.
Op de oude plaats aan de oostzijde van het Noord-Willemskanaal had de molen sinds 1926 in een naastgelegen gebouwtje een 16 PK Brons ruw-oliemotor als hulpkracht. De molen werd toen al dusdanig slecht dat de roeden werden gestreken. Tot 1956 heeft de vijzel, aangedreven door de motor, een 356 hectare grote polder bemalen.
In 1969 is de molen afgebroken en is aan het Hoornsediep tijdelijk opgeslagen. Het Meerschap Paterswolde, nu eigenaar van de molen, heeft in 1970-1971 aan de oostoever van het Paterswoldse Meer de molen laten herbouwen door molenmaker J.D. Medendorp te Zuidlaren (kleinzoon van P. Medendorp). De fundering en de waterlopen zijn uitgevoerd door de firma Dunning te Paterswolde onder toezicht van Rijkswaterstaat.
Het gaande werk waaronder het bovenwiel, de bonkelaars en de vijzel zijn gemaakt door molenmakers Roemeling en Molema te Scheemda. De roeden zijn geleverd door de firma Bremer te Adorp. Op 9 september 1971 had de feestelijke opening plaats. Overigens kon de molen toen geen water op de boezem uitslaan: er werd in circuit gemalen.

In 1996-1997 werd de molen gerestaureerd door zijn eigen molenaar, Leen Duijm. De windpeluw, korte spruit met schoren zijn als eerste vernieuwd. Op Nationale Molendag in mei 1997 heeft de nieuwe vijzel zijn eerste water weggemalen. In de zomer 1997 zijn kap en de molenromp opnieuw bekleed.
Kruirad en -palen zijn voorjaar 1998, nadat de bestrating rond de molen aangelegd was, vervangen. Hiermee was de restauratie voltooid.
De burgemeester van Haren tevens voorzitter van het Meerschap Paterswolde, mw. N.E. Gerritsma, heeft op 24 juni 1998 de vang gelicht en hiermee de molen heropend.

In de zomer van 2001 zijn nieuwe roeden geplaatst alsmede nieuw hekwerk en nieuwe fokken. Hekwerk en fokken gemaakt door molenaar Duijm zelf.
De remkleppen in het fokwieksysteem zijn alleen per end handmatig te instellen, door middel van een ijzeren strip met een rij gaatjes, gescharnierd verbonden aan de klep. De molenaar kiest, al naar gelang de windsterkte, één van de gaatjes die hij met een bout en moer op een vast punt met gat bij de roede kan vastzetten.

De molen wordt vaak onder 'Paterswolde' ingedeeld, maar dat ligt in Drenthe, niet in de provincie Groningen; vandaar dat de plaatsnaam 'Haren' beter is.
17 opmerkingen:

 1. Hi Nieske,
  Het is altijd heel plezierig om met gelijkgestemde foto vriendinnen op pad te gaan.
  Heb een vogeltje horen fluisteren over 15 Mei (Emmen) :-)
  Mooie serie foto's Nieske.
  Helder en prachtig qua kleur.
  En alle verliefde dieren?............als daar geen jonkies van komen :-)
  Fijne weekend,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem6:52 p.m.

  Hey hoi, wat zijn dit mooie beelden!
  Het doet me denken aan een gezellig middagje.

  Ja mijn beelden komen nog maar de wandeling van dat weekend er voor is nog niet compleet. Er komt nog één deel met al wat beelden van deze molen maar dan vanaf de andere kant genomen. De naam van deze molen is de Helper. Je hebt er een heel mooi blogje van gemaakt met erg fraai fotomateriaal. Wanneer gaan we weer?

  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Nieske,
  Het zijn weer hele mooie foto’s erg mooi van kleur.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie Nieske. Ik kan me voorstellen dat jullie een heerlijke dag hadden.
  Je ooievaars komen mooi uit tegen de blauwe lucht. De molen trouwens ook. Het is een prachtige molen. Over een poosje hebben we allemaal jonge vogels. Ook weer leuk.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Nieske,

  Ik kan me je gevoel bij zo'n heerlijk dagje samen met een fotomaatje zo goed voorstellen! De ganzen heb je er prachtig opstaan, de fuut zwemt rustig rond, de molen komt zo mooi uit de verf op je eerste foto geweldig. De andere drie zijn ook toppers. Prachtig met de blauwe lucht. En ja de ooievaars, wat kan ik daar nog van zeggen! MOOOOOOOOOOOOI

  fijn weekend
  yvonne

  ps wordt ik nu ook al als een vogeltje omschreven!!!!! moet niet gekker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Nieske wat een mooie serie prachtige Molen en de Ooievaars schitterend ja die beginnen ook hun nestje te bouwen
  en de Canadese Ganzen heel mooi leuk hé met iemand op pad die de zelfde hobby heeft
  fijn weekend groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige opnames Nieske, de ooievaars en fuut zijn helemaal top.

  Groetjes en een fijne zondag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De fuur is best moeilijk te fotograveren met zijn schut kleuren maar deze is heel mooi De molen vind ik heel mooi fris van kleur zeker pas geschildert en De Helper wat een mooie naam Ja en als de jonkies er zijn moet je natuurlijk terug Gezelig is het met iemand samen dan kun je gelijk de mooie dingen delen En later nog een keer op het blog
  Groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dit is kaasie voor Von, eindelijk weer een molen. En heel mooi in detail gebracht. Een stukje geschiedenis kan ook nooit geen kwaad. Wat hebben jullie een leuke dag gehad, en gelukkig was familie ooievaar wakker.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mooie reeks, heldere kleuren
  de ganzen staan er prachtig op
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hoi nieske
  mooie serie heb je gemaakt
  netjes verzorgt met de info over de molen, toppie
  groet rini

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoewel ik niet warm loop voor molens, vind ik deze toch echt heel mooi!!

  Gaaf die ooievaars! Mooi in beeld gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heerlijk die uitstapjes met elkaar he Nieske gezellig zo samen, ik ervaar dat ook altijd als zo leuk! Jullie hebben prachtige dingen gezien getuige je fraaie foto's van de Ganzen Fuut en de molen..ook je vorige blog vind ik schitterend..Zelf hou ik lente pauze maar kom wel af en toe kijken bij jullie Liefs he

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een prachtige serie.
  Maar die fuut, die is werkelijk helemaal top!! Van grote klasse.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mooie beelde van de ooievaars en de molen
  leuk dat je de info over de molen erbij heb gezet
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Pracht van een serie Nieske !!
  Heerlijk die vogels en dan ook nog de ooievaars... heel mooi...
  Ook de molen die heb je prachtig gevangen en weergeven !
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Nieske,

  Dat het een prachtige dag was is héél duidelijk aan je mooie foto's te zien, want van de ooievaars die ik gisteren zag was de achtergrond bij lange na niet zó blauw van kleur, maar het was droog en ik zag ooievaars.

  Heerlijk moet dat zijn zó samen de natuur in met de camera.

  Bedankt voor het delen!
  Lieve groeten,Ger

  BeantwoordenVerwijderen

bedankt voor je reactie op mijn blog,
word door mij zeer gewaardeerd!!

Nieske