woensdag, januari 27, 2016

De Lepelaar




Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa, waarvan Nederland tot voor kort de meest noordelijke was. Sinds 2000 is de meest noordelijke broedkolonie gevestigd in Denemarken. Lepelaars zijn zomervogels, die via Franse en Spaanse moerassen naar de winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara trekken. Ze broeden in moerassige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Het voedsel bestaat uit stekelbaarzen, kleine witvis, garnalen en andere kleine waterdieren, die met behulp van de unieke lepelvormige snavel op de tast worden opgevist.








De Nederlandse populatie is behoorlijk uniek in Europa; de soort komt behalve in Nederland namelijk vooral voor in Spanje, Hongarije en de Oekraïne. Griekenland en de Oost-Europese landen herbergen ook belangrijke populaties. De Nederlandse populatie bevindt zich dus op een grote afstand van de overige broedplaatsen.


Deze 2 jonge lepelaar kregen het met z'n 2tjes aan de stok!







Bron info: Vogelbescherming Nederland


De kleurverschillen ontstaan doordat de foto's gemaakt zijn op verschillende dagen en met verschillende licht omstandigheden.

Bedankt voor alle reacties bij mijn vorige blog!

Wil je de foto's in de lightbox bekijken, klik hiervoor dan op de 1ste foto!